Resepi Donut Cheese
Bahan-bahan:
- 4 cawan tepung gandum
- 3 sudu besar marjerin
- 2 sudu besar susu pekat
- 1 sudu besar gula
- 1/2 cawan air suam
- 1/2 cawan air
- 1 peket mauripan
- Sedikit garam
- Cheese slice
Cara-cara :
- Ambil setengah cawan air suam larutkan gula , yis segera dan kacau sehingga sebati . Biarkan sampai yis mengembang dalam 20 minit .
- Tepung gandum tadi ramas dengan marjerin , susu dan garam sampai sebati .
- Bila yis dah mengembang . Masukkan yis tersebut ke dalam tepung tadi diselang seli dengan setengah cawan air sehingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan.
- Rehatkan doh dalam 30 minit , tutup doh tersebut dengan kain basah .
- Selepas 30 minit , doh tersebut dah naik . Tumbuk doh tersebut untuk mengeluarkan angin .
- Boleh canaikan doh tersebut , jangan tebal sangat dan terlalu nipis sangat . ( untuk cheese saya buat dengan menekap kan menggunakan cawan minuman plastik ). Kalau donut biasa saya gunakan acuan donut .
- Sebelum menggoreng donut tersebut . Rehatkan donut itu selama 30 minit supaya ia mengembang dgn cantik.